Žiri Festivala 2023

Stručni žiri desetog Međunarodnog festivala lutkarstva čine:

Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora – predsjednik žirija

Rođen 1957. godine u Nikšiću. Diplomirao 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost.

Režirao oko šezdeset predstava u teatrima Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Na Televiziji Crne Gore režirao je TVdrame: Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć i dokumentarno–igranu seriju Glasonoše. U produkciji CNP film Ad honorem i serijal Poetski teatar. Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog, gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije.

Dobitnik više strukovnih i društvenih priznanja.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio je odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predavač na Filozofskom fakultetu, predsjednik Upravnog odbora RTCG, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, umjetnički direktor Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću i dramaturg u CNP.

Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija – član žirija

Rođen je 1961. u Beogradu. Diplomirao je na Nacionalnoj akademiji za pozorište, film i televiziju „VITIZ – Krsto Sarafov“ (NATFIZ) u Sofiji, Bugarska.

Završio je Teoretski odsjek srednje muzičke škole „Josip Slavenski“ u Beogradu. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1991. godine. Stalno je zaposlen u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu. Igrao je u preko 50 naslova u Malom pozorištu „Duško Radović“. Bio je i honorarni član Pozorišta na Terazijama. Radio je i kao stalno zaposleni član ansambla u pozorištu lutaka „Pinokio“ u Zemunu. Jedan je od osnivača i prvog privatnog porodičnog dječijeg pozorista „Čuperak“.

Režirao je predstave: „Priče iz kofera“, „Zamislite, zamislite“, „Pik i fik“, „Plavi čuperak“, „Klovnovi“, „Ne može nam niko ništa“.

Ostvario je brojne uloge na filmu i tv u domaćoj i stranoj produkciji.

Dobitnik je nagrade „Milena Sadžak“ za Najboljeg mladog glumca na 23. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Subotici 1992 godine za ulogu Čika Bajke u predstavi „Čika Bajkine bajke“. Dobitnik je i dvije Valtrovićeve nagrade koje dodjeljuje „Malo pozorište Duško Radović“.

Dobitnik je i nagrade kao kompozitor za najbolju originalnu muziku na festivalu Lut fest u istočnom Sarajevu.

Bio je direktor Malog pozorišta „Duško Radović“ u Beogradu.

Osnivač je festivala: „Dani dečijeg pozorišta republike Srpske u Beogradu“ kao i međunarodnog dječijeg festivala „Šekspir za veliku decu“.

Vladimir Lazovski, Glumac u pozorištu za djecu i mlade Skoplje, Sjeverna Makedonija – član žirija

Rođen je 18. jula 1965. u Skoplju. Diplomirao je na Fakultetu za dramske umjetnosti u Skoplju 1989. Godine, odsjek gluma. 3 decenije djeluje kao glumac u Pozorištu za djecu i mlade, Makedonskom narodnom pozorištu i drugim nezavisnim pozorišnim produkcijama.

U pozorištima je do sada ostvario preko pedeset uloga. Osvojio je 5 međunarodnih nagrada za najboljeg glumca. U predstavi „Kraljević Marko“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu – Subotica, Jugoslavija (1999), Nagradu za najboljeg glumca za ulogu u „Pohlepna Meca“ na Međunarodnom lutkarskom festivalu – Kragujevac u Jugoslaviji (2001), nagrada za najboljeg glumca u predstavi „Pop i njegova sluga Budala“ na Međunarodnom lutkarskom festivalu – Kragujevac, R. Srbija (2007). Sa istom predstavom, osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Kotorskom festival pozorišta za djecu – Kotor, R. Crna Gora (2007) i dobio specijalnu diplomu za lutakarsku animaciju u predstavi „Papagaj Riki“ – Međunarodni festival lutaka Zlatna iskra – Kragujevac, R. Srbija i Crna Gora (2004).

Radio je i kao profesor na predmetu Drama, na American School Makedonija – Skoplje.

Specijalizovan je za uloge u dječjim predstavama, pogotovo za animaciju lutaka i ima veliko iskustvo u pozajmljivanju glasa za sinhronizaciju televizijskih i radio reklama, kao i igranih filmova i kratkih serija.

U periodu od 2017. do 2020. godine obavljao je funkciju Zamjenika ministra kulture u Republici Severnoj Makedoniji.

Dječiji žiri – Stručni žiri „ojačan“ je mlađanim kolegama okupljenim u Dječijem žiriju, koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. U dječjem žiriju ove godine su: Andrija Šaković – predsjednik i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.