Žiri Festivala 2015

Stručni žiri četvrtog Međunarodnog festivala lutkarstva čine:

Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora – predsjednik žirija

Rođen 1957. godine u Nikšiću. Diplomirao 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost.

Režirao oko pedeset predstava u teatrima Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, nekoliko posljednjih sezona mogu se izdvojiti predstave: Nije čovjek ko ne umre V. Stojanovića (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje), Siroti mali hrčki G. Mihića (Nikšićko pozorište, Nikšić), Bilo jednom u maju S. Pozgaya (Narodno pozorište Štip, Makedonija), Opšta bolnica H. Bojčeva (Bosansko narodno pozorište, Zenica, B i H). Nova predstava predstava Nobelovci po tekstu Obrada Nenezića u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja već ima bogat scenski život i dogovorena gostovanja u regionu. Režirao je i dvije lutkarske predstave Skriveno blago malog trola (Pozorište „Plava laguna“, Podgorica) i Crvenkapa (Lutkarsko pozorište „Šćućkin“, Nikšić)

Na Televiziji Crne Gore režirao je TV-drame: Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć i dokumentarno-igranu seriju Glasonoše.

Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog, gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio je odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Marta Aroksalaši, glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica, Srbija – članica žirija

Rođena 1960. godine u Subotici, zaposlena u Dečjem pozorištu-Dječjem kazalištu-Gyermekszínház Subotica 33 godine kao glumica, od 2006. godine kao umjetnički rukovodilac, a od 2010. kao direktorka pozorišta. Diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Radeta Markovića, a za svoje uloge tokom rada u Dečjem pozorištu nekoliko puta je nagrađivana.

Svoj radni vijek posvetila je isključivo stvaralaštvu za djecu.

Prof. dr Fatma Kečeli, Katedra za pozorište Duzdže Univerziteta, Turska – članica žirija

Rođena 1971. u Izmiru. Diplomirala poslovnu administraciju na Univerzitetu „9. septembar“ u Izmiru. Zatim, zaključuje da je ekonomija ne zanima i okreće sasvim novi list. Studira pozorišnu kritiku i dramaturgiju na Univerzitetu u Ankari, gdje završava i magistarske i doktorske studije u oblasti scenskih umjetnosti. Nakon školovanja počinje da radi na Jeditepe univerzitetu iz Istanbula, na katedri za pozorište. Nezavisno od profesionalnog djelovanja, bavi se kreativnom dramom, posebno sa licima sa posebnim društveno-ekonomskim potrebama, kao i teatarskim školovanjem djece različitih uzrasta i žena. Posljednje dvije godine radi na katedri za pozorište Duzdže univerziteta.

Osim stručnog, postoji i dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. U dječjem žiriju su: Andrej Dlabač – predsjednik, Matija Đaletić, Novak Nikolić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Ksenija Babović, Jovan Radulović, Marija Adamović, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić i Manja Dragojević.