Žiri Festivala 2017

Stručni žiri šestog Međunarodnog festivala lutkarstva čine:

Miroslav Radonjić, Srbija – predsjednik žirija

Rođen je 1936, u Užicu (Srbija). Diplomirao na Filosofskom fakultetu u Beogradu. a zvanje magistra teatroloških nauka stekao 1972. na beogradskom Filološkom fakultetu. Tokom 1966. i 1967. bio na specijalističkim studijama u Pozorišno-naučnom institutu u Budimpešti. U više navrata boravio na studijskim putovanjima ili kao član međunarodnih žirija pozorišnih festivala u Grčkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Slovačkoj, Španiji, Austriji, Ukrajini, Švedskoj i Rusiji.

Tokom radnog vijeka bio je generalni sekretar najznačajnijeg pozorišnog festivala u Jugoslaviji, Sterijinog pozorja, upravnik Pozorišta mladih u Novom Sadu i muzejski savjetnik u Pozorišnom muzeju Vojvodine. Od 1976. do 1982. bio je generalni sekretar jugoslovenskog Centra UNIMA-e. Član je IATC-a (Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa) od 1970. godine.

Od osnivanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, 1994. godine, aktivan je ne samo kao pozorišni kritičar i selektor, nego i kao dugogodišnji član Savjeta i žirija, učesnik mnogih naučnih skupova i okruglih stolova, i vrijedni poslenik na izdavačkoj djelatnosti Festivala.

Autor je, priređivač i urednik brojnih knjiga iz oblasti teatrologije. Objavio je preko sedam stotina pedeset studija, eseja, kritika i članaka iz istorije pozorišta, pozorišne i književne kritike, u više od osamdeset domaćih i inostranih listova, časopisa i monografskih studija. Tekstovi su mu prevođeni na engleski, francuski, slovenački, makedonski, mađarski i slovački jezik.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za doprinos teatrologiji i unapređenju pozorišne umjetnosti, među kojima i Nagrade „Mali princ“ za životno djelo.

Mensura Vanja Popović, Crna Gora – članica žirija

Rođena je u Plavu 1948. godine. Studirala engleski i italijanski jezik. Od 1972. godine do 1999. godine obavljala funkciju direktorice Dječijeg, kasnije Gradskog pozorišta u Podgorici. Od 2000. godine do juna 2011. godine obavljala funkciju operativne direktorice u Gradskom pozorištu. Producirala preko 130 pozorišnih predstava sa kojima je Pozorište učestvovalo na brojnim festivalima za djecu i odrasle u zemlji i inostranstvu i osvajalo brojne nagrade.

Dobitnica Nagrade oslobođenja Podgorice i brojnih drugih društvenih priznanja. 17 godina bila je glavna organizatorka i rukovodilac Manifestacije „Majska smotra mladih“ (takmičenje svih osnovnih škola u raznim vidovima kulturnog stvaralaštva). Iz te smotre amaterskog dramskog stvaralaštva ponikla su mnoga značajnja imena današnjeg savremenog pozorišnog života.

Inicijatorka i realizatorka poznatih i priznatih festivala i manifestacija kako u Podgorici tako i u Crnoj Gori. (DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Kotorski festival pozorišta za djecu, Dani borovnice u Plavu, FIAT, Zlatna pahulja u Rožajama, Naša radost…i dr) Članica Pozorišnog Savjeta Gradskog pozorišta od 2012.

Živi u Podgorici.

Dubravka Drakić, Crna Gora – članica žirija

Rođena je 1976. godine. Diplomirala je na Fakultetu za dramsku umjetnost na Cetinju 1999. godine, u klasi red. prof. Bora Stjepanovića. Bila je stalni član ansambla Gradskog pozorišta od 1998. do 2014.godine. Na čelu Gradskog pozorišta bila je od 2008. do 2012. godine.

Uloge u pozorištu: Gradsko pozorište Podgorica: „Novela od ljubavi“; „Ženidba Kralja Vukašina“; „Škola za žene“; „Julija i Romeo“(Grofica); „Crvenkapa“(Crvenkapina mama); „Zauvijek tvoj“(Sofija); „Lažljivci“(Gronye); „Ulcinjski gusar“(Lukrecija); „Predigra u pozorištu“(Greta);„Ostatku napredak“(Dara); „Nenagrađeni ljubavni trud“(Knjeginja francuske) „Lukrecija iliti Ždero“(Elena); „Slasti slave“(Florens Fosters Dzenkins); „Sedam dana“(Tanja) „Hormoni“ (Mama); „Mačor u čizmama“(Mačor le Fjodor); „Čuvari tvog poštenja“. Crnogorsko narodno pozorište: „Konte Zanović“(Zora); „Smrtni grijesi“ (Žena); „Malograđanska svadba„(Nevjestina majka); „Komedija zabune„(Lucijana); „Hanđo“(Jicuko). Centar za kulturu Tivat: „Penelopijada“(Penelopa); „Karusel Jelena Savojska„(Jelena Savojska);„Betula u Malu Valu“(Djulsa); „Innominato“(Kontesa Zmajević); „Providenca“. Kraljevsko pozorište „Zetski dom“: „Četvrta sestra“(Vjera). Mmobil art: „Otomobilski pohod na Crnu Goru“(Fifi).

Film: „U ime oca i sina“; „Opet pakujemo majmune“(Dragica); „Atomski zdesna“; „Pogled sa Ajfelovog tornja“; „Crvena zora“; „Gledaj me“(Marija Petrović); „Gorčilo“.

TV serije: „Srećna mi nova godina“(Milica); „Mješoviti brak“; „Premijer“; „Budva na pjenu od mora“.

Nagrade: Nagrada stručnog žirija za najbolju žensku ulogu (Crvenkapa) – Festival pozorišta za djecu Kotor;Nagrada za najbolju ulogu na Festiću (Crvenkapa)-Festić Beograd; Godišnja nagrada Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore za 2000. godinu; Nagrada stručnog žirija za najbolju žensku ulogu „Julija i Romeo“-Kotorski festival 2003. godine; Nagrada „19. Decembar“ za 2014. godinu koju dodjeljuje glavni grad Podgorica; Nagrada za partnerski odnos na sceni, Nikšićkog pozorišta 2014.god.

Dječiji žiri – Stručni žiri „ojačan“ je mlađanim kolegama okupljenim u Dječijem žiriju, koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Dječiji žiri sastavljen je od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume DC klub koju vodi Davor Dragojević. U dječijem žiriju su: Marija Jovićević, Milica Bulatović, Viktor Vukčević, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić , Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Marija Adamović, Ksenija Babović, Mina Tomašević, Manja Dragojević, Ivan Đakonović, Jovana Magdelinić , Janja Ćetković i Ognjen Novosel.