Žiri Festivala 2019

Stručni žiri osmog Međunarodnog festivala lutkarstva čine:

Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora – predsjednik žirija

Rođen 1957. godine u Nikšiću. Diplomirao 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost.

Režirao oko pedeset predstava u teatrima Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, nekoliko posljednjih sezona mogu se izdvojiti predstave: Nije čovjek ko ne umre V. Stojanovića (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje), Siroti mali hrčki G. Mihića (Nikšićko pozorište, Nikšić), Bilo jednom u maju S. Pozgaya (Narodno pozorište Štip, Makedonija), Opšta bolnica H. Bojčeva (Bosansko narodno pozorište, Zenica, B i H). Nova predstava predstava Nobelovci po tekstu Obrada Nenezića u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja već ima bogat scenski život i dogovorena gostovanja u regionu. Režirao je i dvije lutkarske predstave Skriveno blago malog trola (Pozorište „Plava laguna“, Podgorica) i Crvenkapa (Lutkarsko pozorište „Šćućkin“, Nikšić)

Na Televiziji Crne Gore režirao je TV-drame: Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć i dokumentarno-igranu seriju Glasonoše.

Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog, gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio je odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija – članica žirija

Osnovne studije završila je na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu u klasi prof. dr. Rozalije Štatkić, a postdiplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu na smjeru Menadžment u kulturi i kulturna politika Balkana, u klasi prof. dr Milene Dragićević-Šešić.

Odbranom MA rada stiče dvojnu diplomu, Univeziteta Lion 2 i Univerziteta Umetnosti u Beogradu, za specijalnost kulturnog razvoja i upravljanje projektima.

Osim upravljanja projektima usko vezanim za pozorišnu i muzičku umjetnost, aktivno djeluje na polju socijalne inkluzije koja se odnosi na dostupnost sadržaja kulture osobama sa invaliditetom.

Više puta je nagrađivana za komponovanje originalne muzike za bajke IPED aplikacija i dječije predstave.

Vladimir Lazovski, zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije – član žirija

Rođen je 18. jula 1965. u Skoplju. Diplomirao je na Fakultetu za dramske umjetnosti u Skoplju 1989. Godine, odsjek gluma. Skoro 3 decenije godine djeluje kao glumac u Pozorištu za djecu i mlade, Makedonskom narodnom pozorištu i drugim nezavisnim pozorišnim produkcijama. Prvi je profesionalni glumac u Pozorištu za djecu i mlade, s punim angažmanom za obrazovanje i stvaranje pozorišne publike od najranije dobi.

U pozorištima je do sada ostvario preko pedeset uloga. Osvojio je 5 međunarodnih nagrada za najboljeg glumca i posebnu nagradu za lutkarsku animaciju, uključujući i nagradu za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Kraljević Marko“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu - Subotica, Jugoslavija (1999), Nagradu za najboljeg glumca za ulogu u „Pohlepna Meca“ na Međunarodnom lutkarskom festivalu - Kragujevac u Jugoslaviji (2001), nagrada za najboljeg glumca u predstavi „Pop i njegova sluga Budala“ na Međunarodnom lutkarskom festivalu - Kragujevac, R. Srbija (2007.). Sa istom predstavom, osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Kotorskom festival pozorišta za djecu - Kotor, R. Crna Gora (2007) i dobio specijalnu diplomu za lutakarsku animaciju u predstavi „Papagaj Riki“ - Međunarodni festival lutaka Zlatna iskra - Kragujevac, R. Srbija i Crna Gora (2004).

Bio je savjetnik generalnog direktora za repertoarsku politiku, izradu godišnjih programa pozorišta I vođenju statističkih podataka o ukupnoj djelatnosti pozorišta. Radio je i kao professor na predmetu Drama, na American School Makedonija - Skoplje.

Specijalizovan je za uloge u dječjim predstavama, pogotovo za animaciju lutaka i ima veliko iskustvo u pozajmljivanju glasa za sinhronizaciju televizijskih i radio reklama, kao i igranih filmova i kratkih serija.

Dječiji žiri – Stručni žiri „ojačan“ je mlađanim kolegama okupljenim u Dječijem žiriju, koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. U dječjem žiriju ove godine su: Luka Killian - predsjednik i članovi: Lara Dlabač, Dunja Ćupić, Petra Stojković, Anika Janjušević, Đorđije Šebek, Kosta Golubović, Tara Nenadović, Anja Makrid, Nikša Janjušević i Una Stanković.