Žiri Festivala 2016

Stručni petog Međunarodnog festivala lutkarstva čine:

Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora – predsjednik žirija

Rođen 1957. godine u Nikšiću. Diplomirao 1979. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za scenske umjetnosti i opštu književnost.

Režirao oko pedeset predstava u teatrima Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, nekoliko posljednjih sezona mogu se izdvojiti predstave: Nije čovjek ko ne umre V. Stojanovića (Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Cetinje), Siroti mali hrčki G. Mihića (Nikšićko pozorište, Nikšić), Bilo jednom u maju S. Pozgaya (Narodno pozorište Štip, Makedonija), Opšta bolnica H. Bojčeva (Bosansko narodno pozorište, Zenica, B i H). Nova predstava predstava Nobelovci po tekstu Obrada Nenezića u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja već ima bogat scenski život i dogovorena gostovanja u regionu. Režirao je i dvije lutkarske predstave Skriveno blago malog trola (Pozorište „Plava laguna“, Podgorica) i Crvenkapa (Lutkarsko pozorište „Šćućkin“, Nikšić)

Na Televiziji Crne Gore režirao je TV-drame: Krstitelj, Viljuška se drži u lijevu ruku, Tri priče, Kod advokata, Oče, laku noć i dokumentarno-igranu seriju Glasonoše.

Autor je dramskog teksta Presuda i koautor drame Pomiluj me, grešnog, gospode, kao i brojnih tekstova iz oblasti teatrologije.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio je odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Prof. dr Fatma Kečeli, Katedra za pozorište Duzdže Univerziteta, Turska – članica žirija

Rođena 1971. u Izmiru. Diplomirala poslovnu administraciju na Univerzitetu „9. septembar“ u Izmiru. Zatim, zaključuje da je ekonomija ne zanima i okreće sasvim novi list. Studira pozorišnu kritiku i dramaturgiju na Univerzitetu u Ankari, gdje završava i magistarske i doktorske studije u oblasti scenskih umjetnosti. Nakon školovanja počinje da radi na Jeditepe univerzitetu iz Istanbula, na katedri za pozorište. Nezavisno od profesionalnog djelovanja, bavi se kreativnom dramom, posebno sa licima sa posebnim društveno-ekonomskim potrebama, kao i teatarskim školovanjem djece različitih uzrasta i žena. Posljednje dvije godine radi na katedri za pozorište Duzdže univerziteta.

David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala KUKART, Izrael/Rusija – član žirija

Rođen 13. novembra 1961. Pozorišni producent i reditelj.

Direktor Nezavisne neprofitne organizacije „Menadžment inovativnih programa i nacionalna nagrada Festival za djecu INTERSTUDIO“. Predsjednik i direktor Međunarodnog festivala KUKART. Član Unije pozorišnih radnika Ruske Federacije. Član Ekspertskog savjeta privatnih pozorišta Komiteta za kulturu St. Petersburga. Član UNIMA, AVIAMA, INCAC.

Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“, Srbija – članica žirija

Osnovne studije završila je na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu u klasi prof. dr. Rozalije Štatkić, a postdiplomske studije na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu na smjeru Menadžment u kulturi i kulturna politika Balkana, u klasi prof. dr Milene Dragićević-Šešić.

Odbranom MA rada stiče dvojnu diplomu, Univeziteta Lion 2 i Univerziteta Umetnosti u Beogradu, za specijalnost kulturnog razvoja i upravljanje projektima.

Osim upravljanja projektima usko vezanim za pozorišnu i muzičku umjetnost, aktivno djeluje na polju socijalne inkluzije koja se odnosi na dostupnost sadržaja kulture osobama sa invaliditetom.

Više puta je nagrađivana za komponovanje originalne muzike za bajke IPED aplikacija i dječije predstave.

Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica, Crna Gora – član žirija

Rođen 1964. godine u Titogradu (Podgorica). Glumac je Gradskog pozorišta u Podgorici od 1992. godine. Na sceni matičnog teatra ostvario je 52 premijere i odigrao preko 1 600 predstava na Lutkarskoj sceni, Dramskoj sceni za djecu i Večernjoj sceni. Igrao je i u Crnogorskom narodnom pozorištu, produkcijama Grad-teatra u Budvi, Bjelopoljskom pozorištu, Nikšićkom pozorištu i pozorištu DODEST. Ostvario je uloge u tri igrana filma, nekoliko TV drama TV Crne Gore i u desetak kratkometražih filmova. Nekoliko godina vodi Glumačku radionicu u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ na sceni DODEST. Režira predstave Glumačke radionice. Dobitnik je priznanja, među kojima su i nagrada za omiljenog glumca za djecu (1993), za kolektivnu glumu na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (2011), za glumačko ostvarenje na Festivalu pozorišta za djecu u Kotoru (2003), nagrada za glumačko ostvarenje na Međunarodnom festivalu u Kragujevcu (2016).

Osim stručnog, postoji i dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. U dječjem žiriju su: Novak Nikolić – predsjednik, Mara Đaletić, Marija Jovićević, Milica Bulatović, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Dina Nikolić, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Dara Stojanović, Viktor Dlabač, Adrijana Albijanić , Mia Vojvodić, Lucija Podlesnik, Dunja Prelević, Jan Luka Podlesnik, Maša Drašler, Đina Stojanović, Nemanja Bulatović, Lara Velimirović, Nikola Grudić, Dušan Šoškić i Ognjen Novosel.